Hamsuns barndomshjem i Hamsund

Få et innblikk i hvordan den store forfatteren vokste opp på det lille gårdbruket i Hamsund.

Det oransje trehuset og den rødmalte låven ligger idyllisk til under fjellene på Hamsund. Det var hit familien Pedersen kom sommeren 1862 og forfatteren tok senere stedsnavnet som etternavn. Her vokste Knut Hamsun opp, her gjette han dyrene og drømte seg bort i skogen.

Et besøk i Hamsuns barndomshjem er en autentisk opplevelse av forfatterens barndomsunivers. Opp den smale trappen finner vi det gamle gutterommet og Knuts knagg hvor bokstaven «K» er risset inn. Det er lavt under taket og atmosfæren gir en magisk opplevelse. I moren Toras rom kommer vi nærmere inn på den mystiske kvinnens liv. Moren led av nervesyke og hennes tilstand var en av grunnene til at Knut i en alder av 11 år ble satt bort til onkel Hans på Presteid. I stuen finner vi faren Peders symaskin og moren Toras rokk som hun hadde med da de flyttet fra gården Garmotræet i Gudbrandsdalen. Flere av tingene til familien og det originale interiøret er bevart.

Huset er tilrettelagt for barnefamilier. Mens foreldrene nyter en kopp kaffe i Jennystuen kan de minste leke i Ordsmia og på roteloftet hvor de får lage bokstaver og henge opp sitt favorittord. Vi har også sokkedukkeverksted hvor barna kan lage sin egen sokkedukke.

Barndomshjemmet i Hamsund ble fredet i 2007 av riksantikvaren. Inntil 1993, sørget eieren av gården, Jenny Johnsen, for å bevare barndomshjemmet. Hun hadde holdt hjemmet åpent fra 1959, til tross for Hamsuns problematiske posisjon etter det rettslige oppgjøret etter andre verdenskrig.

Hamsuns barndomshjem ligger i Hamsund, 5 kilometer fra Hamsunsenteret. Åpent hver dag kl. 11:00–18:00 i sommersesongen. For besøk utenom sommersesongen, ta kontakt: hamsunsenteret.booking@nordlandsmuseet.no