SALT, Art Oslo: Hamsun og rasisme

Dato: 21.11.17
Klokkeslett: 18:00

"Lappene de vanker i utkantene, i det skumle, sett lys og luft på dem, og de vantrives som utøy og makk. Nu og da blir en kalv eller et lam tvert borte i Sellanraas utmark, langt borti en utkant. Det er intet å gjøre ved. Naturligvis kan Sellanraa tåle det. Og om Sivert kunne skyte så hadde han ikke børse, men han kan ikke skyte, han er ukrigersk og munter, en stor skøyer: Dessuten så er vel lappene fredet! sier han."

Knut Hamsun, "Markens grøde" (1917).

Billetter Facebookarrangement

I år markerer vi 100 års-jubileet for utgivelsen av Hamsuns Nobelprisroman "Markens grøde". Det er er sammensatt roman som blant annet er kjent for sine nedsettende beskrivelser av samene. Hvordan leser vi Hamsuns beskrivelser av samene 100 år etter? Kan vi den dag i dag unnskylde ham med at disse holdningene var vanlige for 100 år siden? Er dette et uttrykk for at Hamsun var rasist? Vi har samlet et knippe Hamsun-forskere til debatt om Hamsun og rasisme.

Dørene åpner kl 18:00
Debatt intro: kl 18:15
Debatt start kl 18:30 - 19:30
Konsert start kl 20:00
Slutt kl 21:00

Innleder: Thure Eirik Lund, forfatter.
Debattleder: Preben Jordal, redaktør i Vinduet.
I panelet: Tore Rem, Andreas Lødemel og Ida Jackson.

Tore Rem er en norsk forfatter, litteraturviter og –kritiker, og professor i engelsk litteratur ved Universitetet i Oslo. Rem blir regnet som en av de fremste sakprosaforfatterne vi har i landet. Han er spesielt kjent for flere bøker om Hamsun, blant annet den kritikerroste "Knut Hamsun. Reisen til Hitler" som han ble tildelt Kritikerprisen for i 2015.

Andreas Lødemel er stipendiat ved Nord universitet hvor han arbeider med en avhandling om stedstematikk hos Knut Hamsun. Lødemel har skrevet en rekke interessante artikler om Hamsuns forfatterskap.
Ida Jackson er forfatter, blogger og jobber til vanlig som innholdsrådgiver. Jackson utga i 2014 sakprosaboken Morfar, Hitler og meg om morfaren Per Pedersen Tjøstland - SS-mann, frontkjemper og redaktør for den nasjonalsosialistiske ukeavisen Germaneren. Jackson fikk vite om morfarens bakgrunn ved en tilfeldighet. Morfar, Hitler og jeg handler om hvordan hun måtte se familien sin - og seg selv - i et helt nytt lys. Morfar, Hitler og jeg er nominert til Kritikerprisen for beste sakprosabok, til Bokbloggerprisen 2014 og var nominert til Brageprisen.

Konsert med TBA. Markens grøde - fritt tolket.