SALT, Art Oslo: Åpning av jubileumsuken i Oslo

Dato: 20.11.17
Klokkeslett: 18:00

H. K. H. Kronprinsessen til Hamsunsenterets jubileumsuke «Varsku! Markens grøde 100 år»

Hennes Kongelige Høyhet Kronprinsessen er til stede ved markering av Knut Hamsuns roman Markens Grøde i Oslo 20. november. Hamsunsenteret i Nordland «flytter» til hovedstaden fra 20. – 24. november ene og alene for å markere jubileet til Knut Hamsuns jordbruksepos Markens grøde. Boka ble utgitt i 1917 og gav Hamsun Nobels litteraturpris i 1920.

Billetter Facebookarrangement

Litterær salong: Hamsun, kvinner og verdier

Vi finner sterke kvinner i Markens grøde og i flere av Hamsuns romaner. Isak på Sellanrå er avhengig av kvinnfolkhjelp på gården, og når Inger først kommer blir hun blir etter hvert den mest interessante karakteren i romanen. Hun utfordrer også Isak, men må finne seg i reglene som gjelder i marka: kvinner er kvinnfolkhjelp og hører til hjemme med matlaging og hos barna. Er Hamsuns kvinner moderne kvinner? Hvilke muligheter har Inger i Markens grøde, Victoria, Edvarda og de andre av Hamsuns kvinner? Hvilken rolle har de i samfunnet?

Selma Lønning Aarø som utga i fjor den kritikerroste romanen Hennes løynaktige ytre om Anna Munch og hennes «forfølgelse» av Knut Hamsun. Samtalen ledes av Solveig Hirsch som er leder ved Hamsunsenterets formidlingsavdeling.

Roskva Koritzinsky (f. 1989) utga sin første bok i 2013, novellesamlingen Her inne et sted. For denne boka ble Koritzinsky nominert til Tarjei Vesaas debutantpris og hedret med Aschehougs debutantpris. For sin neste bok, romanen Flammen og mørket (2015), fikk hun også strålende anmeldelser. I 2016 ble Koritzinsky valgt ut av NORLA til første pulje av yngre forfattere til å representere Norge og ny norsk litteratur på internasjonale bokmesser og seminarer. Jeg har ennå ikke sett verden (2017) er Roskva Koritzinsky andre novellesamling.

Markens grøde fem dager til ende i Oslo

Hamsunsenteret stenger dørene på Hamarøy og reiser til Oslo for å markere 100 års-jubileet for utgivelsen av Hamsuns Nobelprisroman Markens grøde fem dager til ende.  Fra 20. til og med 24. november fyller senteret SALT, Art på Langkaia i Oslo med litterære samtaler, filmvisning, kunstutstilling, og musikalske tolkninger av jubileumsromanen. Fredag 24. november avsluttes uken med et spektakulært litterært gjestebud med mat fra nord og litterære og musikalske smakebiter fra Markens grøde.

Hamsunsenteret er det nasjonale senteret for forfatter og nobelprisvinner Knut Hamsun (1859-1952). Det prisbelønte bygget ligger i storslått natur ved havstrømmen Glimma i Hamarøy, Nordland. Senteret ble åpnet 4. august 2009 av HKH Mette Marit. Hamsunsenterets litteraturfestival, Hamsundagene, ligger under H.K.H. Mette Marits beskytterskap.

For mer informasjon ta kontakt med:

Anita Overelv, produsent ved Hamsunsenteret / «Varsku! Markens grøde 100 år»

Tlf.: 909 91 222

E-post: anita.overelv@nordlandsmuseet.no

Media som ønsker å dekke Kronprinsessens besøk må akkreditere seg elektronisk til anita.overelv@nordlandsmuseet.no innen 19. november 2017 klokken 15:00.