SALT, Art Oslo: Hamsun og Finland

Dato: 22.11.17
Klokkeslett: 18:00

Hamsun og Finland. Velkommen til samtale, film og utstilling.
Sted: SALT, Art, Oslo: Ardna.

Billetter Facebookarrangement

Dørene åpner kl 18:00.
Kl 18:30 Litterær samtale om Hamsun og Finland med forfatter Bjørn Rudborg og Hege Ruud Faust.
Kl 19:30 Film: "Grøde" av Fatou Madeleine Satumaa Åsbakk
Kl 20:30 Sauna og tango - DJ.
kl 24:00 Avslutning.

Finland feirer i år 100 år som selvstendig nasjon. Knut Hamsun hadde et lengre studieopphold i Finland fra 1898 til 1899, hvor han blandt annet møtte den finske komponisten Jean Sibelius som han senere hyllet i et dikt:

"Sibelius"

Du er i Musik,
i gylden Lyrik
en grønøjet Gud her paa Jorden.
I Dobbel og Drik
et I med Prik,
et Under, en Fan
i al Norden.

Knut Hamsun. Konstantinopel, Bosporos 1899. 

Om deltagerne: 

BJØRN RUDBORG (1964) arbeider ved Telemark Museum i Skien. Rudborg har Mastergrad i faglitterær skriving, samt flere kulturfag, fra Høgskolen Sørøst-Norge. Han har produsert en rekke artikler, særlig om Knut Hamsun. Forfatter av bøkene "Knut Hamsun og Finland" (Norgesforlaget, 2010) og "I Æventyrland. 100 år etter" (Gyldendal, 2000). 

HEGE FAUST: Tok hovedoppgave i nordisk ved NTNU i 1994 på Hamsuns retorikk og ironi. Hun har vært engasjert i Hamsuns forfatterskap de siste 30 årene. Leder i Hamsun-selskapet siden 2014 og har sittet i styret og ledet Oslo-avdelinga siden 2010. Stått for en rekke arrangementer og seminarer om Hamsun. 

FATOU MADELEINE SATUMAA ÅSBAKK: har jobbet med tekst og fotografi siden nittitallet. Hun er student på masterprogrammet i billedkunst ved Kunsthøyskolen i Oslo og har tidligere studert foto ved Oslo Fotokunstskole og prosjekt ved Prosjektskolen.

I kollasjfilmen «Grøde» har Åsbakk arbeidet med hundre utdrag fra Markens Grøde, i en dialog med sitt eget videoarkiv fra de siste ni årene. Filmens tredelte form forsøker å legge opp til en slags søken, som i siste del resulterer i en løsning, og er med dette også en filmatisk manifistering av «Nasjonalsurrealismen». (Åsbakks selvoppfunnede isme, eller retning). Filmen var hennes avgangsprosjekt ved bachelorstudiet i billedkunst våren 2017, og ble derfra også plukket ut til filmfestivalen Tent Academy Awards i Rotterdam sommeren 2017. Arbeidet med Hamsuns litteratur har forøvrig vært gjennomgående for Åsbakks prosjekter i
løpet av bachelorstudiet, i et forsøk på å komme under huden på ham. «Knut Hamsuns litteratur, har fra jeg leste Sult som 17-åring, alltid truffet meg på rett sted, til rett tid, og har hatt enormt mye å si for mitt forhold til fiksjon og virkelighetsoppfatning», sier Åsbakk.

I tillegg til Hamsun har Åsbakk en uransakelig hang til Finland, noe som resulterte i utstillingen «Finland. Forestilling.». Her formidlet hun sin forestilling om Finland, og det finske folk, subjektivt og fritt, med kun én begrensning: researchen skulle bestå av fiksjonelle fremstillinger, som Erlend Loes «Fakta om Finland», Finlands nasjonalepos «Kalevala», foruten alle filmene til Aki Kaurismäki.