Bokprat om damer og bøker: Selma Lønning Aarø og Marta Breen

Dato: 27.04.17
Klokkeslett: 19:00

Marta Breen og Selma Lønning Aarø møtes til samtale ledet av litteraturformidler ved Hamsunsenteret Nordis Seel Tennes.

Kjøp billetter her.

SELMA LØNNING AARØ: Selma Lønning Aarø er født i 1972 og kommer fra Stord i Hordaland. Hun debuterte i 1995 med Den endelige historien, som var vinner av Cappelens konkurranse for beste debutroman. Aarø har utgitt en rekke bøker i ulike sjangere, og har skrevet både for voksne og barn. Vill ni åka mera? (2003), har blitt betegnet som Aarøs gjennombrudd. Med denne romanen ble hun også nominert til Brageprisen. Siden har hun utgitt en rekke bøker for voksne og barn. Hennes hittil siste roman, Hennes løgnaktige ytre, utkom i 2016 til strålende kritikker. Selma Lønning Aarø har i en årrekke vært spaltist i Dagladet og Klassekampen. Hun er kjent for sin selvironiske og humoristiske stil.

Om Aarøs roman Hennes løgnaktige ytre: I april 1897 kunne man lese i Verdens Gang at Knut Hamsun anmeldte forfatteren Anna Munch til politiet og forlangte hennes mentale tilstand undersøkt. Bakgrunnen var at det den våren hadde blitt spredd en rekke anonyme brev som svertet ham. Hamsun var overbevist om at brevene kom fra henne. Dette danner utgangspunktet for en helt særegen kunstnerroman: En tragisk, intens og hittil ukjent historie om å være kvinne og kunstner. Den vekker et glemt forfatterskap til live, og kaster nytt lys over norgeshistoriens mest omdiskuterte forfatter.


MARTA BREEN: Forfatter og spaltist Marta Breen har skrevet en rekke bøker om kvinner i kulturlivet, kjønnsroller og feminisme. Blant dem er bøkene Piker, vin og sang og Født feminist. Hele Norge baker ikke.

I 2016 skrev Marta Breen boka 60 damer du skulle ha møtt. Norsk kvinnehistorie for deg som har det travelt i samarbeid med serieskaper Jenny Jordahl. Boka byr på korte møter med kvinnelige pionerer i norsk historie. Breen og Jordahl har tidligere samarbeidet om boka F-ordet. 155 grunner til å være feminist (Manifest, 2015), som ble tildelt Kulturdepartementets fagbokpris for ungdom. Og i mars 2017 kommer de med sin egen quizbok: Hva vet du om damer?

Breen driver en godt besøkt blogg som tar opp feministiske spørsmål med et humoristisk blikk, og hun holder ofte foredrag om tematikken. Hun er også leder i Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening.