tarnet.jpg

Arkitektur
i Hamsun-
Senteret

Les om Steven Holls enestående, prisbelønte bygg. Arkitektur i nyskapende samspill med litteratur og natur.
Les mer om tårnet
skisse.jpg


Byggets
Historie

Fra akvarellskisser til ferdig Hamsunsenter.

Les mer om byggets historie
DSC_0215_1.jpg


Steven
Holl

Hamsunsenteret er designet av den amerikanske stjernearkitekten Steven Holl.

Les mer om Steven Holl
_D3X5400_1.jpg

Houens
Fonds
Diplom 2012

"Å prøve å beskrive opplevelsen av Hamsunsenteret blir like meningsløst som å prøve å beskrive det mystiske i Hamsuns litteratur. [...] Holl har lykkes i å skape en mystikk som er i slekt med det Hamsunske." Les mer om tildelingen

Arkitekturen

Hamsunsenteret har en særegen arkitektur og er tegnet av den amerikanske arkitekten Steven Holl, som regnes som en av verdens fremste arkitekter.

Du vil legge merke til Hamsunsenteret, det stikker seg tydelig ut i landskapet. Hovedbygget er et mørkt og skakt tårn med bambushår, en slags fortolkning av forfatteren og hans litterære personer.

Under arbeidet med Hamsunsenteret fordypet Steven Holl seg i Hamsuns litteratur, særlig romanene Sult, Mysterier, Pan og Victoria. Arkitekten presenterte sine første skisser i 1996. Konseptet hans for Hamsunsenteret er «Bygningen som kropp – en slagmark for usynlige krefter». Steven Holl regner Hamsunsenteret som et av sine viktigste bygg.

Historien om Hamsunsenteret fram til bygget sto ferdig på Hamsuns 150-årsdag 4. august 2009, er innholdsrik og spennende. Akkurat som forfatteren vekker arkitekturen engasjement og debatt.  Hamsunsenteret har fått en rekke arkitekturpriser, sist Statens Byggeskikkpris 2011.